От социалната мрежа информират „жертвите“ на скандала

Потребителите на Facebook вече могат да разберат дали са сред онези 87 милиона, чиито профили са използвани от консултантската фирма „Кеймбридж Аналитика“ за пропаганда по време на последните президентски избори в САЩ. 

В понеделник социалната мрежа стартира инструмент, с който хората да разберат дали са сред десетките милиони засегнати от изтичането на лични данни. 

Освен това социалната мрежа изпраща на всеки потребител едно или две известия, с които го информира дали е била извършена злоупотреба с негови данни, съобщава Би Би Си.

Марк Зукърбърг ще бъде разпитан за скандала с лични данни

От технологичния гигант информират още, че ще припомнят на потребителите си какви приложения са използвали в последно време и какви данни евентуално са събирани чрез съответните апликации.

Facebook преустанови достъпа до социалната мрежа на още една фирма, занимаваща се с анализ на данни – „Cubeyou“. Ще се проверява дали тя е събирала информация с академична цел, която обаче впоследствие е използвана за комерсиални цели. Дейността им била извършвана в партньорство с Университета в Кеймбридж, Великобритания.

Разследването по въпроса е започнало след съмнения, отразени от CNBS. Те са свързани с теста "You Are What You Like", познат и като "Apply Magic Sauce".

Facebook с по-стриктен контрол над политическата реклама

От „Cubeyou“ отрекоха да са извършвали злоупотреби със събраните данни. Както фирмата, така и висшето учебно заведение твърдят, че в приложението ясно е посочено, че резултатите ще се използват за академични и бизнес цели.

Поредните твърдения за нередности във Facebook идват малко преди собственикът на компанията Марк Зукърбърг да бъде разпитан от американския Сенат. Причината – скандалът с „Кеймбридж Аналитика“.

Автори: Маргарита Стоянчева, Габриела Андреева 

АНКЕТА: БИХТЕ ЛИ ИЗТРИЛИ ПРОФИЛА СИ ВЪВ FACEBOOK ЗАРАДИ СКАНДАЛА С ЛИЧНИТЕ ДАННИ? ГЛАСУВАЙТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.