САЩ обвиняват Желяз Андреев в търговия със Сирия

Как след работа в кол център се оказваш в международен списък с издирвани? Този въпрос дойде на дневен ред, след като млад българин, работил в кол център, бе обвинен в търговия със Сирия в нарушение на ембаргото на Съединените щати

Ще бъде ли екстрадиран в САЩ българинът, работил в кол център?

В основата на казуса е компанията „ AW  TRONICS”. Собственици са братята Али и Араш Каби. Основната дейност е търговия с електроника и резервни части. 

ЗА РАБОТА В КОЛ ЦЕНТЪР: Арестуваха българин по американско искане

През кол центъра в София са продавани резервни част за сирийските авиолинии. САЩ обвиняват 11 души, сред които и петима българи.

Каква е схемата ?

Поръчките са се доставяли от Съединените щати до офиси в Дубай и София. Така на практика са опитали да заобиколят ембаргото.

САЩ искат екстрадирането на българин

През 2014 година обаче американските власти засичат кореспонденция между собствениците на фирмата и мениджърите в София. Спряна е една от поръчките. Следват арести.

Възелът се заплита от факта, че Америка подозира, че „Хизбулла” е използвала сирийските авиолинии, за да транспортира оръжие.

Офисите на компанията в София са закрити. 

Справка в Търговския регистър показва, че през 2016-а година е правен пълен одит на фирмата. NOVA се свърза с проверяващата компания. От там заявиха, че проверката е завършила с отказ от изразяване на мнение. 

Това е изключително крайна мярка, която се прилага в редки случаи.  На практика там не са били спазвани никакви стандарти. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.