Боядисването само на една пътека струва средно между 500 и 1000 лева

Над 700 тежки инциденти на пешеходни пътеки, само за една година. Това показват данните на МВР. На фона на тези данни кметове искат промени в Наредбата за пешеходните пътеки. Статистиката наистина е красноречива. При 700 тежки инциденти на пешеходни пътеки 26 души са загубили живота си, а други 780 са ранени. От проверката на прокуратурата и МВР стана ясно, че  2/3 от всички пешеходни пътеки в страната не отговарят на изискванията. И сега кметовете трябва да ги оправят. На много места обаче пешеходните пътеки не са в позволени от закона цветове, нямат обозначителни знаци или са прекалено близо една от друга.

Фрапиращи пропуски при пешеходните пътеки

С хубавото време започват и ремонтите. Този път на пешеходните пътеки. Боядисването на една пешеходна пътека струва средно между 500 и 1000 лева. Цената зависи от дължината й и боята. Около 2 часа са необходими на боята, която се нанася да изсъхне. Слоят, който с се поставя тук е около 2,5 мм.

„В случая използваме боя с повишена износоустойчивост, така че да се гарантира минимум период от 2 години наличие на над 80% от боята. В нея се съдържат светлоотразителни частици, които се поставят и на пешеходната пътека, така че пътеката да се вижда по-добре”, обяснява Димитър Петров, директор на дирекция управление и анализ на трафика в Столична община.

Изтече срокът за проверката на "зебрите" в страната

Задължително е на пътеката да пише погледни. А според наредбата - трябва да е  бяла.

В Стара Загора вече са инвестирали почти половин милион лева в червени пешеходни пътеки.

„Като сме се придържали към старата наредба, а това, че сме направили трайни пешеходни пътеки от структурен студен пластик  е важно за нашите граждани, защото те не изчезват, както обикновените пътеки при преминаване на автомобилите, а се виждат”, обяснява Йордан Николов, зам.-кмет на Стара Загора.

Затова община Стара Загора иска нормативни промени. Подкрепят ги и от Благоевград. 

Защо държавата забранява цветните пешеходни пътеки? (ВИДЕО)

„Знаем, че червеният цвят се вижда по-добре и на дневна светлина и в по-късните часове на денонощието, така че ние изцяло подкрепяме това искане и още повече, че в ЗЗП никъде не е упоменато точно с какъв цвят трябва да бъде. В смисъл, казано е бяло, но не е уточнено за останалия цвят”, обяснява Силвия Тунева, зам.-кмет на Благоевград.

Регионалното министерство не изключиха промени на сега действащия правилник. Срокът, в който общините трябва да оправят пешеходните пътеки е до 30-ти юни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.