Това сочат резултатите от ново научно изследване

По-дълги и по-чести периоди на затопляне на океаните са регистрирани през последните близо 100 години, а това може да има опустошителни последствия в дългосрочен план. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от "Франс прес" и БТА.

10 неща, които не знаете за океаните

Между 1925 г. и 2016 г. честотата на периодите, през които се затоплили моретата, се е увеличила със средно 34 на сто, а продължителността им - със 17 на сто, като се наблюдава ускоряване от 1986 г. Що се отнася до морето, горещата вълна съответства на най-малко 5 последователни дни, през които водната повърхност е анормално топла.

Океаните имат основна роля в регулирането на климата на нашата планета. Те складират част от слънчевите лъчи на екватора, а след това океанските води се преместват към полюсите и "реституират" топлина, регулирайки по този начин температурите.

Учени откриха останки от мегаконтинент под остров Мавриций

"По-топлата вода ще се хареса на някои от нас, когато плуват в морето, но горещите вълни имат значими последствия върху екосистемите, биоразнообразието, риболова, туризма и аквакултурата. Тези последствия често вървят ръка за ръка със сериозни икономически последствия", заяви един от ръководителите на изследването Ерик Оливър от университета Далхаузи в Канада. 

Периодите на затопляне са свързани с повишаване на средните температури на океанската повърхност. 

Показателите за глобално затопляне - по-тревожни отвсякога

"Океаните поглъщат над 90 на сто от топлината, дължаща се на парниковия ефект, но е възможно периодите на затопляне на моретата да се увеличат", отбеляза Нийл Холбрук от университета на Тасмания. Въпросното затопляне може да предизвика избелване на корали, масова смърт на безгръбначни и изчезване на колонии от морски водорасли.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.   

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес