Френският президент определи ударите в размирната страна като успешни

Противопоставянето между Москва и Вашингтон се задълбочава. Очаква се САЩ да обявят нови санкции срещу Русия заради подкрепата й за Сирия.

Пред телевизия Фокс Нюз постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Москва вече усеща ефекта от предишните санкции. Както и, че предстои налагането на нови.

Посланикът на Франция у нас: Няма Трета световна война

Това, което правим, е да покажем на Русия, че не желаем да сме част от това. Няма да го толерираме и те трябва да вземат решение. В момента нямат много добри приятели и точно сега малкото приятели им вредят”, коментира Хейли.

В обширно интервю за три френски медии президентът Еманюел Макрон пък обяви ударите срещу Сирия за успешни. И каза, че е убедил Доналд Тръмп да ограничи целите на атаките до обекти, свързани с химическо оръжие.

Преди 10 дни президентът Тръмп каза, че САЩ трябва да се изтеглят от Сирия. Ние го убедихме, че е необходимо да останат там. Това беше една легитимна намеса на международната общност”, заяви Макрон.

Макрон: Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка

Той беше категоричен, че Париж е за политическо решение на конфликта, което да включва всички замесени страни.

На въпрос дали Русия е съучастник в употребата на химическо оръжие в Сирия, Макрон отговори положително.

Разбира се, че са съучастници! Това и казах на Владимир Путин. Самите те не са използвали хлор, но методично допринасяха за неспособността на международната общност да действа по дипломатически канали, за да спре използването на химически оръжия”, заяви френският президент.

Джамбазки: САЩ и съюзниците удариха Сирия, за да отвлекат вниманието от вътрешни проблеми

В телефонен разговор с иранския си колега, Путин пък предупреди, че нови удари на Запада срещу Сирия ще доведат до хаос в света.

За понеделник е предвидено и обсъждане на военните удари срещу Сирия във френския парламент.

В Лондон премиерът Тереза Мей ще отговаря на въпроси на депутати за британското участие в операцията от събота. Опозицията смята, че преди ударите Мей е трябвало да се консултира с парламента.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.