Подобна идея сподели главният прокурор Сотир Цацаров

Може ли да бъде създаден български „Алкатрас”? Или как да изглежда затворът, от който никой не може да избяга?

В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров предложи най-опасните престъпници у нас да бъдат настанени в един затвор при изключително строг режим, за да няма бягства.

Именно слабата охрана, според Цацаров, е основната причина за бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор.

Според Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите идеята на главния прокурор не е лоша.

„Трябва да се направи анализ, колко са тези лишени от свобода, които са опасни за бягство и са с най-строг режим. Не съм убеден, че ще е достатъчен един затвор”, заяви Григоров.

Марковски: Въпросът за изпълнението на присъдите е съдбовен

„Трябва да се намери и финансиране. От 14 години съм служител и от 14 години слушам, че ще се строи затвор, но още не съм го видял”, допълни той.  

По думите му стаята в Софийския затвор, в която лишените от свобода получават пратките си, до 2015 г. е била с решетки и доста по-усилен режим. Същото се отнася и за стаята за свиждане.

„Бяха изрязани с цел да догоним европейските правила за изтърпяване и облекчаване на режимите”, обясни Григоров.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията това е един от проблемите.

„Опитваме се да имитираме богати държави, с други нива на престъпност, например Скандинавските, но ние просто не сме такава държава”, заяви Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му най-строго охранявания затвор в момента се намира в Канзас.

„Не е известно някой да е избягал от него. Там седят преди всичко терористи и хора, които са с прояви на крайна форма на насилие”, обясни Безлов.

Относно бягството на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев, Григоров заяви, че надзирателите са били 28 човека на 27 поста.

„Свалят се служители от постовете”, обясни Григоров.

За служителя на последния пост и реакцията му, Григоров заяви, че не е могъл да напусне поста си и да го остави без охрана.

„Нашите закони са такава каша, че ако стреля, ще му повдигнат обвинение”, обясни Безлов относно въпросът можел ли е служителят на поста да стреля.

Според Григоров държавата трябва да промени политиката си на финансиране на затворите.

„Още 700 служители са нужни на системата”, заяви Ивайло Григоров. И обясни, че заради ниското заплащане в момента има 300 свободни места. „576 лева стартова заплата! Какви хора очакваме да дойдат”.

Още гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.