Според Бекир Боздаг Анкара се държи зряло, за разлика от Атина

Вицепремиерът на Турзия Бекир Боздаг обвини Гърция в провокационна дейност в Егейско море и заплаши с отговор, ако тя продължи, съобщава БГНЕС. По-рано премиерът на Турция Бианли Йълдъръм осъди Гърция за поставянето на флага ѝ върху един от спорните острови в Егейско море, който е част от територията на Гърция и препоръча на Атина да въздържа от ескалация в този регион.

Ципрас: Гърция възнамерява да защити всяка педя от своята земя

„Предприехме много важни стъпки към добросъседските отношения с Гърция. Но Атина, заради вътрешната си политика, преви провокационни заявления. Нашите отношения не трябва да стават жертва на вътрешнополитически сметки. Нека Гърция не очаква, че ние ще реагираме спокойно на подобни действия в Егейско море. Дойдоха, поставиха знамето, казаха, че „този остров е наш“… Те трябва да прекратят своите провокации, в противен случай и на нас ще ни се наложи да извършим тези стъпки, които не бихме искали да предприемем“, каза Боздаг пред журналисти. Според него „Турция се държи зряло, за разлика от Гърция, която се занимава с детински провокации“. Боздаг добави, че Турция, както и по-рано, иска от Гърция да ѝ върне осмината военни, избягали с хеликоптер след опита за държавен преврат през юли 2016 година.

Йълдъръм: Свалихме гръцкото знаме от егейско островче

През 1996 година спорът за териториалната принадлежност на два скалисти острова Имия (наричани от Турция Кардак) от Додеканезите, доведе до криза в в отношенията между Гърция и Турция. Конфликтът бе прекратен след намесата на международната общност, НАТО и САЩ.

Столтенберг: Напрежението между Гърция и Турция не е проблем на НАТО

На 1 април Министерството на външните работи на Гърция заяви, че гръцкият суверенитет над островите Имия е безспорен и Турция трябва „да си мери думите“. По този начин Атина отговори на заявлението на представителя на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксоя, че двата острова от Додеканезите в Егейско море „принадлежат на Турция и този въпрос не подлежи на обсъждане“ и че Гърция няма право да включва тези острови в екологичната програма на ЕС „Натура 2000“, припомня РИА“Новости“.

Ципрас към Турция: Гърция не заплашва никого, но и не се страхува от никого

По-рано във вторник излезе доклада за присъединяването към ЕС, в който бе критикуван начинът, по който Турция работи за спечелването членство в съюза. В доклада се казва , че Европа „не е убедена в добрите съседски взаимоотношения” на страната.

„Двустранните й взаимоотношения с някои от страните в ЕС се влошиха до толкова, че в моменти се забелязваше обидна и неприемлива реторика” , продължават от ЕС.

Шефът на ЕНП: Гръцките войници са „политически затворници“ на Турция

Според документа Турция трябва да наблегне над подобряване на междусъседските си взаимоотношения. Взаимоотношенията между ЕС и Турция се влошиха след репресиите на президента на страната Реджеп Ердоган. Въпреки, че страната е член на НАТО Ердоган засили сериозно връзките си с Русия и Иран, особено в конфликта със Сирия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес