Източници от региона твърдят, че Ким Чен-ун е изразил желание за денуклеаризация

Южнокорейският президент Мун Дже-ин поиска днес сключване на мирен договор със Северна Корея, за да се сложи официално край на войната между двете държави, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.На пресконференция в южнокорейското президентство той заяви пред медиите, че е време 65-годишното примирие да бъде увенчано с подписване на мирен договор, след като бъде обявен край на войната.

Тръмп: Срещата с Ким Чен Ун е рисковано начинание

Мун подчерта обаче, че сключването на мирен договор изисква Северна Корея да се откаже от своята ядрена и балистична програма.Президентът каза, че ако на срещите на върха между КНДР и Южна Корея, а след това между КНДР и САЩ се договори денуклеаризация на полуострова, няма да е трудно да бъдат нормализирани отношенията на Севера с другите две държави. 

ТАЙНА СРЕЩА С КИМ ЧЕН-УН: Шефът на ЦРУ е ходил в Пхенян

Той добави, че би могла да се осигури и международна икономическа помощ за Северна Корея.
Южнокорейски и китайски източници съобщават, че Ким Чен-ун е изразил склонност за осъществяване на денуклеаризацията. В замяна обаче американските войски ще трябва да се изтеглят от Южна Корея, а южнокорейците вече няма да имат защитата на американския ядрен чадър.

Коя е жената до Ким Чен-ун? (ВИДЕО)

Вашингтон е непреклонен в желанието си за денуклеаризация на КНДР, която да бъде необратима и подлежаща на проверка.Мун Дже-ин отбеляза, че Северна Корея показва на международната общност намерение за цялостна денуклеаризация, но предупреди, че е рано да се говори за успех на диалога преди успех на срещата между севернокорейците и САЩ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.