Обсъдихме мерките за укрепване на отбранителните ни способности, заяви президентът

„Темата на КСНС е почти същата, като миналата година. За тази 1 година армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с още 1 година, а нова не бе придобита, обстановката около нас не стана по-спокойна. Това заяви президентът Румен Радев след края на продължилия 6 часа КСНС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА 

„Искам да благодаря на членовете на КСНС за активното участие и конструктивните дебати днес. Обсъдихме актуалните рискови и заплахи за националната сигурност, състоянието на въоръжените ни сили и необходимите мерки за укрепване на отбранителните ни способности”, заяви Радев.

„Членовете на съвета се обединиха около позицията, че съществените промени в геополитическата среда отличаващи се с особена динамика, изправят националната сигурност пред нови предизвикателства”, заяви Радев.

Марешки: Заседанието на КСНС приключи, има консенсус

Според Радев националната сигурност е изложена на риск от неразрешени кризи, процеси на дестабилизация в Черноморския регион и източно средиземномори, нарастващата геополитическа конкуренция в районна на Западните Балкани, международният тероризъм, миграционният натиск, конфликтите в Близкия изток и Азия.

КСНС: Лидерите обсъждат заплахите пред сигурността на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

„На КСНС бе анализирано състоянието на Въоръжените ни сили и способността им за изпълнение на поставените задачи по мисия „Отбрана”. Констатирано бе, че Българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, основно поради некомплектованост в личен състав и остаряла бойна техника”, заяви още Радев.

„Не е овладян процесът на напускане на военнослужещи, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат“, заяви още Румен Радев.

„Остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят ангажиментите си в пълен обем“, изтъкна президентът.

„Обединихме се около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Изграждането на способности означава ясна и дългосрочна политика по отношение на хората в отбраната“, заяви президентът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.