Рзликата между заплатите на двата пола е около 15%, сочат данните от нов доклад

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, сочи доклад на Комисията за защита от дискриминация. Разликата между заплатите на двата пола е около 15%. Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева.

ЖЕНИ VS МЪЖЕ: Кой получава по-високи заплати?

Най-често дискриминираните възрастови групи жени са между 25 и 34 години и между 55 и 64 години. Първите са се върнали след майчинство, а другата група са близо до пенсионна възраст и работодателят не иска да инвестира в квалификацията им.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Би Би Си оповести заплатите на водещите си

По-големи разлики в заплащането между мъже и жени има в Германия, Австрия, Обединеното кралство, Чехия и Словакия, а по-малка е разликата в Испания, Унгария, Полша и Румъния.

КНСБ: Жените, които се грижат за деца или възрастни, да плащат по-нисък данък

Под ударите на дискриминацията на работното място казва, че попаднала и Даниела Събева. Работи от 15 години като IT специалист. Разказва, че бременността й не била добре приета от ръководителите й.

Според доклад на комисията в групата на дискриминираните влизат жени с малки деца, жени с увреждания, както и тези с ниско образование.

Мъжете у нас – по добре платени от жените

Според работодателите у нас обаче отношението към работещите жени не е по-различно от това към мъжете.

Междувременно фирмата, в която работи Даниела, е била санкционирана заради дискриминация по признак пол.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес