Новите пътни правила отиват на обществено обсъждане

Нови, по-строги глоби и санкции при нарушения на пътя. Това е заложено в проектодокументите, които трябва да заменят съществуващия Закон за движение по пътищата. 

При шофиране в аварийната лента на магистрала или в насрещното, при преминаване на червено, при шофиране с над 50 км/ч над ограничението в града или след употреба на алкохол и наркотици, ще ходим отново на шофьорски изпит.

Санкциите за превишена скорост в населено място се запазват – до 10 км/ч над позволената скорост – глоба от 20 лева, за от 11 до 20 км/ч повече санкцията ще е от 50 лева. А ако вдигнем от 21 до 30 км/ч над позволеното, глобата ще бъде 100 лева.

За първи път в закона е записано и колко точно трябва да бъде дистанцията, която трябва да се спазва при шофиране. Тя трябва да бъде до 40 метра при шофиране извън населено място, по скоростен път – не по-малко от 60 метра, а на магистралата – 70 метра.

ЗА КОЛОЕЗДАЧИТЕ: Светлоотразителните жилетки стават задължителни

Според експертите трябва да бъде записано, че дистанцията трябва да е поне 3 секунди. Увеличава се в зависимост от вида на превозното средство и атмосферните условия. Ако промяната бъде одобрена, от „Пътна полиция” са готови да закупят технически средства, с които да мерят дистанцията между автомобилите.

„Нашият служител дистанция без техническо средство няма как да мери. Aко има текст, който може да каже, че на магистрала е 70 метра, то тогава могат да се сложат маркери на пътя”, коментира Бойко Рановски, директор на „Пътна полиция” при  ГД  „Национална полиция”.

Във всеки автобус да има колан. Тази промяна също става част от законопроектите. Ако седалките не са пригодени за колани, превозвачите ще трябва да сменят и самите седалки.

Велосипедистите вече ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време, а глобата, ако не го правят, е 30 лева.

При 3 нарушения на пътя - нов шофьорски изпит

Предвижда се също да бъде създадено досие за техническото състояние на автомобила, както и регистър на сервизите.

„Някои от мерките са по-дисциплиниращи”, коментира Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност. И посочи промените, според които за три провинения водачите могат да си загубят шофьорската книжка: „Най-важното е да се изходи от анализа, който прави "Пътна полиция", и причините, които водят до най-много тежки пътно-транспортни произшествия със загинали. Именно те трябва да бъдат включени в тези мерки, които водят до отнемане на шофьорската книжка”

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.