Миньорите настояват мините да се закрепят финансово, а и технологично

Напрежение по време на миньорския протест в столицата. Недоволни служители на мини "Mарица-Изток" опитаха да пробият полицейските заграждения пред сградата на енергийното министерство. Стотици миньори пристигнаха в столицата с искане за увеличение в цената на въглищата, които добиват. 

Миньори излизат на протест в центъра на София

В комплекса работят общо 7300 души. По обяд част от тях пристигнаха на жълтите павета в София - с революционни песни и протестно облекло.

Миньорите настояват цената на въглищата да се вдигне с 15%, така че мините да се закрепят финансово, а и технологично.

„В момента тон натурално гориво е 17.50 лв. Ние искаме 19.50 лв. тя да стане. Направете си сметка, че тон пясък, за който няма никакви инвестиции, струва в момента между 22 и 27 лв.”, заяви един от миньорите.

Теменужка Петкова: Условията за работа в мините са добри

Те добиват гориво, което се използва в трите големи централи в района. Ето защо важен въпрос е, ако се увеличи цената на горивото, което те добиват, дали това ще афектира по някакъв начин потребителите чрез цената на електроенергията.

Синдикатите са категорични, че това няма как да се случи. Сметките на енергийния министър обаче показват, че 15% увеличение на въглищата от тези мини може да доведе до 2% скок на тока за бита и бизнеса.

Спешна среща в МС: Как ще се пенсионират миньорите?

 

"Не е работа на миньорите да се занимават с цената на въглищата. Работа на синдикатите е да имат претенции за условията на труд – за заплащане и т.н.", коментира вицепремиерът Валери Симеонов. 

Дни преди протеста синдикатите опитаха да преговарят с енергийния министър. Тогава Теменужка Петкова обяви, че ако цената на въглищата се качи, това ще оскъпи и тока за всички нас – с 2%.

ЗАРАДИ НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ: Шивачки, миньори и продавачи излязоха на протест (ОБЗОР)

 

На днешния протест тя покани представители на синдикатите за разговор. 

"През 2014-а година мините нямаха пари за заплати. В момента мините са на 7 милиона печалба, с увеличени приходи, с увеличени заплати от 10%, така че аз мисля, че е направено всичко необходимо", категорична бе Петкова. 

В ранния следобед миньорите се разотидоха. Но оставиха обещание - че ако няма консенсус, ще се върнат отново.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.