Въвеждат се нови мерки заради предстоящите европейски избори след година

Европейската комисия въвежда мерки за борба с дезинформацията, фалшивите новини и хибридната медийна информация. Мерките се приемат, за да се пресекат информационни акции за подвеждане на обществото в кампанията за предстоящите европейски избори след година.

Брюксел създава механизъм за проследяване на източниците на информация и техните спонсори с електронна идентификация.

Комисията ще налага на онлайн платформите да премахват фалшивите профили на социалните мрежи. Като първа стъпка новите мерки ще се въведат на доброволни начала, а ако това не проработи до края на годината ще се предприемат и нови правила.

Мерките представиха комисарите по дигитализация Мария Габриел и по сигурността Джулиън Кинг.

„Има нелоялни практики и Комисията трябва да се намеси. В момента има липса на проследяемост. Насочваме се към това с протоколи и алгоритми и регистрация за използване на истински имена, както проверка на фактите”, заяви Мариела Габриел.;

„Днешният свят е зависим от технологиите в безпрецедентен мащаб и се изправяме пред кибер заплахи, хибридни войни и манипулации със сериозни последици за нашата сигурност. Руската военна доктрина е заложила информационната война като основа за дейността си. Цифровите инструменти се разпространяват мащабно във всички сфери на нашия живот. 80% от европейците виждат дезинформацията като проблем. Социалните медии имат влияние върху новините и информацията. За да се справим със заплахите пред следващите избори”, заяви Джулиън Кинг.

Информация: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.