Двете Кореи подписаха декларация за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров

Историческа среща между Северна и Южна Корея. Ким Чен-ун пресече границата на държавата си и седна на масата за преговори с южнокорейския си колега Мун Дже-ин.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА

Демаркационната линия, разделяща полуострова след края на Корейската война през 1953 г. Независимо от резултатите тази стъпка поставя ново начало в отношенията на Корейския полуостров. 

Броени часове до историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея

"Това е само началото и върха на айсберга, но се надявам, че нашата първа среща и разговорите ще задоволят очакванията на хората", каза лидерът на Северна Корея.

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха обща декларация, в която се обявяват за пълното премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. На първата подобна среща на върха за последните повече от десет години двете страни обявяват, че ще се стремят към установяването на "траен" мир на полуострова.

Декларацията включва ангажимент за намаляване на въоръжението, прекратяване на "враждебните действия", превръщане на силно охраняваната граница в "мирна зона" и търсене на многостранни преговори с други държави, като например САЩ.

Тръмп предложи няколко възможни дати за среща с Ким Чен-ун

По време на първата част от преговорите двамата ръководители са обсъдили ядреното разоръжаване и мира на полуострова. Ким Чен-ун е обещал, че повече няма да буди президента на Южна Корея Мун Дже-ин с ракетни опити, които севернокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин.

Срещата на границата между двете Кореи се предава на живо на големи екрани в Сеул и други градове в Южна Корея. Събитието обаче не се приема еднозначно от всички. В Сеул се провеждат митинги, както на привържениците, така и на противниците на започналото затопляне на отношенията.

Преди началото на втората част от преговорите двамата лидери посадиха дърво и се оттеглиха на разговор на четири очи. Това е важна крачка към предстоящата среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп в опитите за разоръжаване на Северна Корея. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.