По мнението на учените, същата участ очаква и други големи архипелази, като островите Спратли и Хавайските острови

Учени увериха, че желаещите да посетят някои от най-популярните места за отдих на нашата планета имат на разположение не повече от 10 години, за да го сторят, съобщи Лайф, цитирано от БТА.

Порто Венере - приказка в италиански стил (ГАЛЕРИЯ)

Към 2030 г. голяма част от островите в Индийския и Тихия океан ще станат непригодни за живот. До този неутешителен извод стигнали учени от Хавайския университет и Американския геоложки институт. Промените в морското ниво край Маршаловите острови и изследвания на геоложки особености накарали учените да заключат, че настъплението на морето към сушата е неизбежно, а заливането на териториите на островни държави с морска вода няма да е единственият проблем през следващото десетилетие.

Откриха гигантски залежи на редки метали в Тихия океан

Освен със заливането на архипелази с морска вода, хората ще се сблъскат с остър недостиг на питейна вода, чието количество на островите ще намалее вследствие на глобалното затопляне. При това запасите от сладка вода постепенно ще намалеят, а силният й недостиг ще започне да се усеща още в началото на 30-те години на този век. По мнението на учените, същата участ очаква и други големи архипелази, като островите Спратли и Хавайските острови.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.