Причината - декларация на партията на Красимир Каракачанов за Сърбия

Нови атаки към управляващата коалиция.  ДПС и лидерът на либералите и демократите за Европа остро критикуваха партньора на ГЕРБ в управлението.

След като в петък те нападнаха „Атака” заради посещението на Волен Сидеров и депутати от партията му в Крим, днес казаха, че и ВМРО нямат място в управлението на страната. 

Каракачанов за ударите в Сирия: Предупредиха ни 72 часа да бъдем предпазливи

Размяната на огън между Патриотите и ДПС започна да става все по-често. Този път ударите от ДПС са насочени към партията на вицепремиера Красимир Каракачанов. Причината – декларация на ВМРО, в която казват, че Сърбия не трябва да е част от Европейския съюз.

„ Вчера нападнах „Атака” и ще продължавам да го правя, защото не е редно такава партия да е в управлението”, категоричен бе Ханс Ван Баален, председател на АЛДЕ.

Мустафа Карадайъ също продължи в тази посока заради твърденията на Сидеров в Крим, че областта не е  окупирана и анексирана. А управляващите отново се разграничиха от част от партньорите си.

ИМА ЛИ НОВ РАЗДОР СРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ: ВМРО се обиди на ГЕРБ

„България е част от ЕС и българската позиция е, че това е незаконна анексация и в никакъв случай тяхната позиция не изразява позицията на правителството”, заяви Екатерина Захариева, министър на външните работи.

Пред форума на либералния алианс лидерът на ДПС атакува и ВМРО.

„Партията на вицепремиера в декларация заявява , че Сърбия не трябва да е част от ЕС”, коментира Мустафа Карадайъ.

Според ВМРО Сърбия няма това право, защото „продължават спекулации за българските зверства в западните покрайнини по време на Първата световна война”.

„Обявяването на  конкурс в училище в гр. Сурдулица в западните покрайнини за това как са страдали местните от българските злодейства в Първата световна война – това е политиката на сръбската държава продължава да бъде изключително симилационна и антибългарска. Такава държава, която категорично не отговаря на един от основните критерии за членство в ЕС, не може да бъде член на ЕС в момента”, коментира Ангел Джамбазки от ВМРО.

„Това за нас са тревожни сигнали и те само потвърждават нашата оценка за опасността, която готви националистическата им политика”, смята Мустафа Карадайъ.

„Защо се случват тези истерии? Защото извън управлението, извън обществените поръчки загива, изчезва, разпада се и това ги изнервя ужасно много.  Мафиотска организация от феодален тип, която без участието във властта е политически труп”, изтъкна Джамбазки.

А Карадайъ попита: „Основната управляваща партия ГЕРБ трябва да даде отговори не само на цялото бг общество, но и на нашите партньори от ЕС и НАТО. Настояваме и ЕНП да отговори споделяли ориентацията на коалиционните си партньори, има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ?”

От няколко дни сред управляващите се говори за коалиционен съвет, на който да се изчистят проблемите.  Кога ще бъде той още не е ясно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.