Те ще посетят NOVA по покана на водещата и жури в конкурса Марина Цекова

Ани Павлова, ученичка в 11 клас на ППМГ "Акад. Иван Ценов" и Теодора Александрова, дванадесетокласник от ПЕГ "Йоан Екзарх" във Враца са победители в тазгодишното издание на "Работилница за репортери", стана ясно на финала на церемонията по награждаването на призьорите в ученическия конкурс-обучение за млади журналисти.

Двете момичета се пребориха за първото място в остра конкуренция от над 80 ученици от горните класове в средните училища в Божурище, Враца, Годеч, Драгоман, Своге и Сливница. Те ще пътуват в Брюксел по покана на патрона на проявата, евродепутата Ева Майдел. 

В рамките на конкурса, учениците получиха шест журналистически задачи, като трябваше да решат всяка една от тях в рамките на една седмица. Журналистическите жанрове, в които работиха бяха - репортаж, портрет, есе, интервю, изследване и видео репортаж.

Aни Павлова и Теодора Александрова, заедно с всички финалисти и посланици на общини от конкурса, ще посетят и NOVA, по покана на журналиста и водещ на новините на сутрешния блок на телевизията - Марина Цекова.

Втори подгласник в конкурса е Цветан Симеонов от СУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Годеч, който ще бъде стажант на радио и телевизионната водеща Евелина Павлова в нейния проект за създаване на ученическо радио Teen Station. 

За втора поредна година бяха определени и посланици на общините, които получават и специална парична награда от кметовете на съответните общини и се ангажриат като млади посланици да популяризират културно-историческите забележителности на своята община и добрите примери и практики в нея.