Брюксел ще приеме три директиви, които ще се борят с разликите в цените и в качеството на стоките

Европа слага край на двойния стандарт при храните. Брюксел ще приеме три директиви, които ще се борят с разликите в цените и в качеството на стоките за източните и за западните държави. Това стана ясно на европейски форум в София.

Борисов за двойния стандарт при храните: Обидно е, правят ни на аборигени (ВИДЕО)

Българите трябва да ядат храна със същото качество, като гражданите в Западна Европа, категорично е българското правителство. Страната ни настоя държавите-членки да предприемат спешни мерки. Затова ЕК разработи законодателен пакет „Нова сделка с потребителите”, който предвижда по-сериозна защита за крайния потребител, който е по-слабата страна в сделката продавач -купувач.

„Храните са вредни, но за сметка на това- по-скъпи”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Така властта обобщи информацията за това какво и за колко купуваме. А потребителите искат спешни мерки, за да може тук в България да купуваме същото като там, на Запад.

„Там и бедният човек може да си купи качествена храна, а у нас бедният човек купува всякакви боклуци”, смята Рени Хаджийска.

Оправданието на големите производители – различните държави имали различни вкусове.

„Кой умник каза, че българското бебе обича по-малко мляко и обича палмово масло. Кой умник? И постави 100 милиона души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените живеят доста по-добре”, заяви Борисов.

И за да не се чувстват българите като племе, Европейската комисия предлага държавите-членки да подпишат документ в защита на потребителите, за да сме равни.

Властта с нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти

„България няма да се откаже да се бори за прекратяване на обидната практика с двойните стандарти при храните до окончателен резултат, до окончателен успех на тази кауза”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

А на идеята за създаване на ОЛАФ на храните от Европейската комисия не бързат със зелената светлина. Въпреки това застават зад спешните мерки за регулация.

„Не може да има втора класа потребители – нечестно е и е унизително. С нашето законодателство не диктуваме нито цените, нито вкуса. В свободен пазар сме и не можем да диктуваме цени. Производителите трябва да усетят натиска от всички възможни страни и това трябва да се случи сега”, заяви Вера Йоурова, еврокомисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете

Крайният срок за закон с европейска тежест е пролетта на 2019 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.