Ако ви е писнало от шума на големия град, посетете едно малко познато и красиво място

Има едно място само на около 70 км от София, в което можете да се впуснете в търсене на подземни царства и магьосници, да се изкачите по стълбата към Рая, да видите дървото на Мечо Пух и къщата на бабата на Червената шапчица.

Тази приказна дестинация е природен парк „Небесните пасбища“ и се появява благодарение на отдадеността на един човек - д-р Васил Ангелов. Когато му връщат гората след промените, той решил да направи в нея нещо красиво, което да бъде достъпно за всички и да радва малки и големи. И така с ежедневен труд и с малко помощ се появяват „Небесните пасбища“.

"Чрез името на романа на Джон Стайнбек акцентираме на единението на човека с природата. Няма подобен роман на български автор, който така да съчетава делото и природния парк, който направихме за всички нас, вас и онези, които искат да дойдат на едно древно място, където да се обединят с природата и да почерпят от силата на земята, гората и въздуха”, казва д-р Васил Ангелов.

Началото е поставено през 2006 г. д-р Ангелов разказва, че през последните десетилетия е наблюдавал срива на духовността на българите и затова е създал мястото.

Какво може да видите там?

В парка има множество дървени табели, мостчета, люлки, стълби за изкачване по дърветата, маси, столове, място за пикник и барбекю. Любопитно място е къщата на бабата на Червената шапчица, пътеката на здравето, стълбата от „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, бъчвата, в която живее Диоген, параклис и лабиринт от камъни за най-малките.

Как се стига?

"Небесните пасбища" се намират на около 70 км от София, по пътя за морето по АМ "Хемус" - в село Осиковица. Най-близкият град е Правец. Паркът е отворен целогодишно и няма вход. Първо трябва да стигнете до село Осиковица. Там има табели - ще излезете на черен път, който ще ви отведе до гората с парка.

РАЗХОДЕТЕ СЕ В ПРИКАЗНАТА ГОРА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Автор: Десислава Димова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.