Няма пари за нови медицински изделия

Десетки пациенти с неврологични заболявания остават без оперативно лечение. Пет години след първата успешна операция за поставяне на мозъчен пейсмейкър у нас, болните не могат да се лекуват в наши клиники, защото пари няма.

Оказва се обаче, че Здравната каса финансира същото лечение в чужбина на поне два пъти по-високи цени.

След откази за лечение в чужбина: НЗОК изплаща солени обезщетения

Николай Николов е болен от паркинсон и през 2013 г. става първият българин, на когото лекари от болница „Иван Рилски” поставят мозъчен пейсмейкър. Устройството помага на пациентите да станат от инвалидния стол и да се движат свободно за около пет години – колкото траят батериите.

Екип на Новините на NOVA се срещна отново с Николай точно пет години по-късно. От няколко месеца той има проблеми с равновесието.

„Всяка година, въпреки над 20 писма, които сме писали до НЗОК, въпреки мнението на националните консултанти, въпреки нашите молби, въпреки вашите предавания – Здравната каса отказва да заплаща тези импланти”, коментира д-р Красимир Минкин.

Цената им е 40 000 лева. Заради отказа на Здравната каса да ги плаща вече двама пациенти успяват да я осъдят, но пари за изделията все още няма.

От Надзорния съвет на НЗОК обясняват, че заплащането на нови медицински изделия, включително и мозъчни пейсмейкъри, може да се обсъжда чак през септември.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.