"За" това той да подаде оставка гласуваха 71, а "против" бяха 118 народни представители.

Емил Христов от ГЕРБ остана зам.-председател на Народното събрание, след като депутатите не гласуваха оставката му. „За” това той да подаде оставка гласуваха 71, а „против” бяха 118 народни представители. Искането за оставката на Христов бе внесено от БСП, след като седмица по-рано в сградата на парламента не бяха допуснати хора с увреждания.

От Народното събрание се извиниха, че не пуснали хората с увреждания вътре

Емил Христов призова БСП да се извинят на хората с увреждания, които употребили.

„Не на мен, аз съм ви простил. Някой трябва да се извини на хората, които вие употребихте и на всички онези хора, които вие заблудихте. Извинете се, колеги, за да ви олекне“, призова той.

„Повече от час сте крили от мен, че има граждани, които са спрени от охраната. Г-н Кутев каза, че ме е уведомил, докато водя заседанието как охраната е изпълнявала моя заповед, след като аз съм чул, че тези хора са спрени след един час. Опитах се да кажа няколко думи за истината веднага след този неприятен случай. Направих справка - това не е единственият случай, в който са искали да влязат и са били ограничавани от охраната“, посочи Емил Христов.

ЕКШЪН В НС: ГЕРБ и БСП в сблъсък заради децата с увреждания (ВИДЕО)

„Парламентът да се засрами един път и завинаги. Свалихме Димитър Главчев, Валери Жаблянов, сега сваляме Емил Христов. Как изглеждаме отстрани. НС не е махленски сбор, не е седянка. Избирателите не са ни пратили да сваляме този или онзи, а да приемаме закони, които са от тяхна полза. Не го ли разбрахте това”, заяви по време на дебатите Станислав Станилов от Обединените патриоти.

„Според вас неуважението към тези хора нормално ли е? По този начин не се ли излагаме? Да не бъдат пускани български граждани в НС и да си измиете ръцете с шефа на охраната”, контрира Михаил Христов от БСП.

Как реагираха хората с увреждания, след като ги изгониха от парламента?

От ДПС заявиха, че осъждат постъпката на Емил Христов. Движението продължи да работи в името на държавността и в името на демокрацията, ще работи за общество, където се зачита правото на свободен живот на всеки и не се зачитат двойни стандарти.

От своя страна Антон Кутев от БСП заяви, че Христов е направил груба грешка.

„Недопускането на тези хора в залата показва бездушието на властта. Нещо, в което ни обвинява цялото общество. Хората с увреждания са най-онеправданите от цялото общество, доходите са им безкрайно ниски. Едно дете с увреждания получава 800 или 900 лв., но в момента, в който навърши 18 години, получава 200 лв. Системата казва на тези хора колко процента те са негодни, за да бъдат част от общество, но не им казва как да бъдат част от обществото“, заяви Кутев.

БСП внася искане за оставката на Емил Христов

Светлана Ангелова от ГЕРБ коментира, че искането за оставка на зам.-председател на НС изисква сериозна дискусия като дебатът трябва да се води с аргументи и по същество.

„Това е един изкуствено създаден скандал, целящ да дискредитира Емил Христов и управляващите че видите ли нищо не се прави за хората с увреждания, няма чуваемост, даже не ги допускат в НС. Изключително нагло спекулирате по темата за хората с увреждания и въобще по темата за социалната политика, колеги от ляво“, обърна се тя към депутатите от БСП.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов днес е било загубено ценно парламентарно време в дебата по оставката.

„От ГЕРБ стоим твърдо зад Емил Христов. Няма да позволим подобни опити за агресия. Намалете това противопоставяне, не печелите нищо от него“, заяви Цветанов.

Междувременно представители на хората с увреждания все пак влязоха в парламента и се срещната с председателите на групи.

„Получихме уверения от г-н Цветанов, че има политическа воля за промяна и мисля, че и г-жа Нинова, и г-н Цветанов ще положат усилия да започне процес по промяна”, заяви Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.