Надуват ли изкуствено търговците цените на черешите и ягодите?

Череши на космически цени на прага на сезона. Може ли килограм да струва 279 лв. и кой е готов да ги плати? Ще има ли достатъчно български плодове на пазара тази пролет? Отговорите на тези въпроси даде Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Скъпите череши – мит или реалност?

Все още по сергиите трудно можем да намерим български череши. Български и гръцки ягоди обаче вече има. Сезонът на черешите обаче започна с цени от 279 лв. за килограм. Или поне за такива космически цени сигнализират потребители в социалните мрежи.

В началото на сезона миналата година килограм череши на едро се предлага на атрактивната цена от 10.80 лв. Ягодите тогава се продават на едро за 5.63 лв./кг.

"НАП ни проверява, ако ядем череши" и още от социалните мрежи (ГАЛЕРИЯ)

„Златните череши” от 279 лв. шокират както производителите, така и потребителите. Проверката на NOVA по пазарите обаче не откри от тях. Според производителите най-скъпите плодове в началото на сезона тръгват от Норвегия – на 25 евро за килограм. От Турция сладкият плод достига до борсите до 8-9 евро.

50 лева за килограм череши на пазара

Плодове, родно производство, все още са малко по пазарите. Затова често търговците предлагали гръцки ягоди и череши като български на по-високи цени.

Ако все пак решим да купуваме, трябва да сме изключително внимателни с цените, тъй като често посочените на етикетите са за половин вместо за килограм, а стотинките са написани с малки цифри. Така първите сладки плодове за сезона могат да ни се сторят още по-солени.

Ще има ли български череши на пазара и на каква цена?

Може ли 100 грама да струват близо 30 лв. и кой е готов да плати рекордната сума, за да опита от вкусния плод? Има ли спекула на пазара и какви са реалните цени на черешите и ягодите на прага на сезона? Георги Георгиев отиде и при производителите, за да покаже каква реколта да очакваме и ще има ли достатъчно български, родни плодове на пазара тази пролет?

Какво показва проверката по пазарите – гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.