Екип на NOVA показва столицата отвисоко преди военния парад

Хеликоптери и самолети в небето над София. От днес започнаха тренировките на военновъздушните сили за парада на 6-ти май. Заради полетите е забранено и управлението на дронове.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

На 6 май на парада ще прелетят 4 хеликоптера и 10 самолета. Новото тази година ще е участието на хеликоптер Ми-24.

Забраняват за няколко дни дроновете в София

Репортерът Николай Василковски и операторът Владимир Топчиев ни показват София по време на тренировъчен полет с хеликоптер “Cougar” преди парада.

За няколко десетилетия щурмовия хеликоптер "Ми-24" се е доказал в редица военни конфликти по целия свят. Екипажът за парада е горд, че управлява един от двата възстановени такива вертолети.

„Това е единственият боен хеликоптер на въоръжение в българската армия. Този вертолет има бъдеще в България, макар че е на повече от 30 години”, заяви майор Стефан Стефанов.

"Ми-24" е перфектен за удар от засада, за бой в дълбочина и въздушна подкрепа при пехотна атака. Негови модификации могат да се ползват за евакуация на ранени от бойното поле.

„С оглед на ситуацията, която се развива и около нас, този вертолет ни е необходим”, каза кап. Николай Петков.

На 6 май над София ще прелети група от 14 машини.

Майор Дончев и капитан Димитров са от екипажа на "Спартана", който ще прелети над София на 6 май. От 3 такива самолета у нас, годен за полет е само един.

„Повече от година летим без договор за поддръжка. Това налага ограничения в ползването на самолета. Някои от мисиите бяха прекратени, само и само да поддържаме самолета в движение”, заяви майор Пламен Дончев. В мирно време помощта на „Спартаните” при транспортиране на болни и органи за трансплантация е почти незаменима.

За да продължи този самолет да помага с транспорт на болни и органи, държавата трябва да подпише договор за поддръжка. Въпреки преговорите, засега такъв все още няма.

Гледайте парада на армията в ефира на NOVA. Не пропускайте прякото ни предаване на 6-ти май. Екипът на „Събуди се” и репортерите на NOVA ще ви покажат всичко най-интересно от празника. Неделя, 8:00.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.