Движението на градския транспорт ще бъде пренасочено по ул. "Гурко"

Цялостната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" започва от понеделник. Стойността на проекта е 24 млн. лв., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА УЛИЦАТА СЛЕД РЕМОНТА ВИЖТЕ ТУК

Сред предвидените дейности са подмяна на канализацията, на трамвайните релси и цялостната настилка на улицата, в зоните на площадите "Славейков" и "Гарибалди", както и пространството около църквата "Св. Седмочисленици".

ЗАРАДИ РЕМОНТИ: Големи задръствания очакват софиянци и това лято

Срокът за изпълнение на целия проект е 10 месеца. Ремонтът е разделен на два етапа. Първият е цялостна реконструкция на "Граф Игнатиев" заедно с участък от ул. "Солунска", а вторият - реконструкция на улиците "Шишман" и "6-ти септември". Първия етап трябва да бъде завършен най-късно до средата на октомври, а вторият ще бъде направен през 2019 г.

Пазарът на столичния площад "Славейков" се премести (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Предвидени са сериозни санкции, свързани както със срока на изпълнение, така и с качеството”, поясни Фандъкова.

РАЗХОДКА В МИНАЛОТО: От Сан Стефано през Истанбул до Одрин

Тя отбеляза, че гаранционният срок по договора е осем години. Гаранцията е около 600 000 лв. Неустойката за неспазване на срока е в размер на 240 000 лв. за всеки ден просрочие, което е 1% от стойността на проекта.

При некачествено изпълнение на поръчката се дължи неустойка в размер до 5% от стойността на договора. При неотстраняване на появили се дефекти в срока на гаранция, изпълнителят ще дължи тройния размер на направените за отстраняване разходи.

ДУПКА ДО ДУПКА: Лунен пейзаж по пътищата в цялата страна

От понеделник ще бъдат спрени изцяло трамваите, движещи се по улицата и ще бъде пусната заместваща автобусна линия. Движението на градския транспорт ще бъде пренасочено по ул. "Гурко". Трамвайна линия 18 ще бъде закрита, докато тече реконструкцията, а линиите 10 и 12 ще бъдат обединени.

Ще бъде закрит и зеленчуковият пазар, който се намира близо до църквата "Св. Седмочисленици". След ремонта улица "Граф Игнатиев" ще бъде пешеходна, като по нея ще има само трамвайно движение.

„Срокът за изпълнение е 300 календарни дни.  Иначе казано това са 10 месеца”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

„Ще бъдат поставени гумени уплътнения около самите релси, които ще гарантират, че трамваите ще се движат по-тихо”, заяви от своя страна зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

„Взехме решение зеленчуковият пазар да не се връща. Книжният пазар обаче, ще се върне”, каза Фандъкова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.