Пробите са били незабавно унищожавани, съобщават от военното ведомство

Нервнопаралитичните вещества от групата "Новичок" се тестват, но не се произвеждат в Чехия, заяви чешкото министерство на отбраната.

Извършвани са изпитания върху микрограмове от серията "Новичок", след което пробите са били незабавно унищожавани, казва военното ведомство.

Земан: "Новичок" е произвеждан и съхраняван в Чехия

Външното министерство в Прага също обяви, че в Чехия не са извършвани изпитания на веществото, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, а с друг агент от серията "Новичок".

Русия: Веществото, с което е отровен Скрипал, се произвежда в много държави

Вчера в телевизионно интервю чешкият президент Милош Земан съобщи, че Чехия е било произведено незначително количество вещество от групата "Новичок". Позовавайки се на данни от военното разузнаване, той каза, че в Бърно е бил тестван нервнопаралитичният газ А230, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Един от създателите на "Новичок" - блъснат от кола

Пражкият вестник "Лидове новини" цитира днешно изявление на премиера Андрей Бабиш, който изразява недоумение, че чешките спецслужби правят разнопосочни изявление за наличието на "Новичок" на територията на страната. Изданието припомня вчерашните думи на президента, че по данни на военното разузнаване в Чехия е синтезирано веществото А230, което е от групата "Новичок".

Информационната служба за сигурност била констатирала, че веществото не е от групата "Новичок", но Земан казал, че приема версията на военното разузнаване.

ОЗХО потвърди за "Новичок", а сега накъде?

"Това е изненадващо, главно защото една служба твърди едно, а друга служба казва съвсем друго. Така че трябва да ги питаме какво всъщност имат предвид", каза премиерът Бабиш.

Русия използва думите на Милош Земан, за да заяви, че те са опровержение на безпочвените обвинения на Лондон, че Москва е отговорна за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал, отбелязва "Лидове новини".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.