Те са изработени съвместно с юристката Златина Хаджипанайотова

Омбудсманът Мая Манолова внесе в парламента предложения за законови промени, които да гарантират, че всички деца сираци ще могат да разчитат на помощ от държавата.

БЕЗ РОДИТЕЛ И БЕЗ ПЕНСИЯ: Защо държавата отказва пари на полусираци?

Те са изработени съвместно с юристката Златина Хаджипанайотова, която остава вдовица и се налага сама да отглежда трите си деца.

Преди дни тя организира и протест пред Народното събрание с искане децата, останали с един или без родители, да имат право на достоен живот. Сред предложенията са да отпадне подоходния критерий за получаване на персонална пенсия.

КОД: ЧЕРНО: Родители на протест пред парламента (ВИДЕО)

Според сегашните условия тази придобивка се отпуска, само ако има доход под 75 лева на член от семейството. Ако предложенията бъдат приети от депутатите, близо 6000 българчета биха се възползвали от тях.

„Изключителен е случаят, когато на това дете починалият родител няма необходимия стаж. Затова категорично искаме да отпадне подоходния критерий и да се намалят изискуемите години за стаж относно наследствената пенсия”, обясни Златина Хаджипанайотова.

Омбудсманът започва кампания за закрила на децата с един родител

„Предлагаме също така размерът на персоналната пенсия да се определя след анализ, проверка и изследване на случая, съобразно потребностите на детето. В случай, че това е сложно за социалните служби размерът да бъде една минимална работна заплата. Децата сираци веднъж са наказани от съдбата да са без родител и втори път ги наказва българската държава, като не им дава подкрепа”, заяви Мая Манолова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.