Двама от тях бяха задържани в Перу с рекордното количество от 380 килограма кокаин

100 българи са част от ниските нива на световния наркотрафик. Това съобщиха за NOVA източници от службите. Двама от тях бяха задържани в Перу с рекордното количество от 380 килограма кокаин. Ролята им, според разследващите, била само логистична. 

ОКОНЧАТЕЛНО: 6 години затвор за Брендо

80 кг кокаин в хладилен камион. Двама българи и двама перуанци в ареста.

"Нямаме официална информация. Истината е, че понякога самоте граждани българи, които са арестувани, не желаят да бъдат информирани българските власти", заяви външният министър Екатерина Захариева.

41-годишният Асен Чехларов и 39-годишният Георги Николов имат криминални регистрации у нас. Излитат с крайна дестинация Перу от Летище София преди няколко дни. 

Арестуваха двама българи с кокаин за 200 милиона долара в Перу (ВИДЕО)

"Да, безспорно в много от каналите участват българи, но предимно в сферата на логистиката", каза Стефан Бакалов от отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници".

Регионът източник на кокаин е Южна Америка.

"Последните 10 години Колумбия и Перу спорят за първото място. 35-40% от кокаина се произвежда в Перу", добави Стефан Бакалов.

Двама българи са задържани в Перу с кокаин за 200 милиона долара

От Перу, Бразилия и Колумбия кокаинът се транспортира до Нигерия и Гана. Двете африкански страни са основните хъбове за трафик. Държавите в Западна Африка са най-голямото депо за разпределение. Оттам дрогата се препраща. Районите, където най-много се употребяа, са Европа, САЩ и Югоизточна Азия. Всяка година в САЩ консумират по 250 тона кокаин, а в ЕС - 200.

По информация на NOVA кокаинът, с който са задържани двамата българи в Перу, е трябвало да пътува за Африка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.