Кандидатурата трябва да бъде издигната от председателя на парламента Роже Торен

Депутатът от парламентарната група "Заедно за Каталония" Ким Тор бе издигнат от бившия каталонски премиер Карлес Пучдемон за следващия премиер на испанската провинция, стремяща се към независимост.  Сега кандидатурата трябва да бъде издигната официално от председателя на парламента на автономията Роже Торен. Той трябва да определи и дата за заседанието на парламента, по време на което ще има дебати и гласуване на кандидатурата. 

Мариано Рахой предложи диалог на каталунците

В сряда Конституционният съд на Испания прие за разглеждане обжалването на правителството на одобрената от парламента на Каталуния реформа на закона, който изискваше присъствието на кандидата за премиер на заседанието. Това блокира възможността на Пучдемон отново да заеме поста на лидер на автономията.

Каталуния прие закон, позволяващ премиерът да се избира в негово отсъствие

Съюзниците на Пучдемон бяха обявили, че ще се опитат да го назначат на 14 май. Но те признаха, че ако не успеят, те ще изберат алтернативен кандидат, за да разблокират политическата безизходица в Каталуния, която беше поставена под прякото ръководство на Мадрид на 27-и октомври след опит за обявяване на независимост, провален от Мадрид. Тогава Рахой уволни Пучдемон и всички негови министри, след като регионалният парламент обяви независимост след референдума за независимост, неодобрен от Мадрид и забранен от съда. Централното правителство също така призова за незабавни регионални избори за 21 декември, които сепаратистките партии спечелиха и отново получиха абсолютно мнозинство в парламента. 

Хиляди на протест за независимостта на Каталуния (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сега Пучдемон е в Германия, където е освободен от затвора, след като плати гаранция в размер 75 000 евро, определена от съда. Той беше задържан в Германия въз основа на испанска заповед за арест, когато се опита на 25 март да мине през страната, на път от Финландия за Белгия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.