Наблюдаваме навсякъде, включително и болниците, където има недобри практики“, коментира министърът

Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай, работи се в тази посока в цялата държава и натискът е повсеместен. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Валентин Радев в коментар на разкритата схема за източване на пари от Регионалната здравна каса, предаде Радио „Фокус“ – Пловдив.

Кой допусна през аптеки-фантоми да се точат държавни пари?

„Започнахме с болницата във Враца, сега в Пловдив, а утре може да се окаже друг град. Навсякъде натискът е повсеместен. Подпомагаме другите органи в държавата, които работят, най-вече Прокуратурата. Проблемът с големите изтичания на пари чрез лекарства, Здравна каса и по други начини са във фокуса ни от много време. Наблюдаваме навсякъде, включително и болниците, където има недобри практики“, коментира министър Валентин Радев.

Арестуваните служители на Здравната каса източили 1,1 млн. лева от бюджета й

„Фокус“ припомня, че на 9 май Прокуратурата в Пловдив задържа за 72 часа четири лица за източване на пари от Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив. На тях бяха повдигнати обвинения за документна измама и за подкуп в особено големи размери. Задържаните бяха общо четирима, между които двама висши служители на Здравната каса, един фармацевт, който е бил в основата на схемата за източване, и едно подставено лице. Престъпната схема е използвала аптека фантом и реални данни на болни от хепатит лица, които са получавали лекарства от Касата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.