Любомир Попйорданов от Асоциацията по алтернативен туризъм каза, че акцията е започнала доста късно

Какво се случва със спасителната акция в Хималаите, където около 100 души издирват българския алпинист Боян Петров?

„Прелетяхме над лагер 1, лагер 2 и лагер 3 на над 7500 метра. Нямахме късмет, защото не видяхме нищо. Мисля, че може да се е скрил в някоя цепнатина. Само, ако е в цепнатината, не можем да го видим. Иначе щяхме да го видим. В този участък снегът е много дълбок. В лагер 2 имаше две палатки. Когато излетяхме, времето беше много хубаво, много ясно”, разказа един от спасителите.

СПАСИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ: Няма следа от Боян Петров

Любомир Попйорданов от Асоциацията по алтернативен туризъм каза, че акцията е започнала доста късно.

„Това са цели 10 дни. Ако трябва да сме точни, Боян всеки ден трябва да си бие едни инжекции, трябва да ги има. За 10 дни трябва да са десет инжекции. По принцип Боян има стил на катерене, който катери много бързо с една много къса листа от екипировка и необходими неща. Само основните неща, за да може се качи много бързо, по-бързо от останалите, защото не иска да стои дълго време и да се излага на височина”, обясни Попйорданов.

Радослава Ненова: Светът би бил скучен без хора като Боян Петров

„Там понякога някои върхове цели сезони не ги изкачва никой, защото може да е лошо времето. Това се случва и на по-ниски върхове - в случая сме на Хималаите от северната страна. Десет дни времето е било лошо. Това означава, че има вятър, най-малкото има снегонавявания, ако не и нов сняг. Снегът може да зарие и скрие всякакви следи. Човек може да се е скрил на едно място и отгоре да се е създала лека снежна покривка, воал, и от самолет или хеликоптер да не може да се открие”, обясни експертът.

Попйорданов каза, че въпросният връх е изкачен последен и има 21 загинали на това място.

„Не е връх към който има голям интерес за изкачване, защото не е Еверест, К2, Анапурна - не са тези върхове, които имат някаква слава. Освен това се намира в Китай, където достигането на върховете и организирането на експедиции е свързано с повече условности и трудности”, заяви той.

Нужни ли са пари за хеликоптерите, които издирват Боян Петров?

„Има скални пасажи, има лед, има височина и фактът, че никой нагоре над този лагер 3, не може да кажеш, че има оборудване и маркиран път за изкачване, който може да се следва лесно. И когато имате път за изкачване, нещата са сложни”, каза Попйорданов.

Що се отнася до парите за спасителните операции, Попйорданов обясни, че Боян Петров е тръгнал със застраховка на Австрийския алпийски клуб, която по негови думи е много добра.

„Не мога да допусна, че тази застраховка покрива три хеликоптера”, добави той.

„Един огромен човешки ресурс. Аз не съм чувал 100 души да търсят един човек. Винаги са участвали алпинисти, експедиции. Но реално на Шиша Пангма няма много експедиции – една или две на година. Няма тази критична маса от професионалисти, които да участват. Пари се събират, има смисъл, аз вярвам, че каквито пари има останали, няма да останат скрити”, каза той.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си