Държавата си поставя за цел да възстанови около 5 милиона лева

„Всички работници, които имат да си получават неплатени суми, трудови възнаграждения и обезщетения, дължими след 1 февруари 2015 г., могат да ги получат, ако подадат заявления до 16 май включително”. Това заяви омбудсманът Мая Манолова.

Тя, представители на Националния осигурителен институт и на Инспекцията по труда обсъждат спешни мерки заради десетки случаи на неизплатени заплати. Преди броени дни от Инспекцията по труда поискаха несъстоятелност за 30 фирми.

Обсъждат мерки за изплащане на забавени заплати

Към началото на годината общо 250 са предприятията, които под една или друга форма са забавили заплатите на своите служители. ГИТ се намесва в случаите, когато фирмите не изплащат възнагражденията на повече от една трета от служителите. Това се случва, ако заплатите са забавени повече от 2 месеца.

Около 5000 са подадените заявления за неизплатени заплати. Държавата си поставя за цел до началото на лятото да бъдат възстановени около 5 милиона лева.

„Огромният проблем е с несъхраняването на документи, които удостоверяват начислените и изплатени трудови възнаграждения. В случай, че проблемът е законодателен, сме готови да предложим промени в законодателството”, заяви Мая Манолова.

Във Фонда за гарантиране на плащанията има достатъчно пари, категорични са институциите.

Заявления се подават на място в НОИ. Повече подробности вижте тук: http://www.nssi.bg/benefits/gvrs

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.