Тя почина на 73 години

Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години. Това потвърдиха за NOVA от семейството й. 

Христина Ангелакова е световноизвестен мецосопран. 

ВИЖТЕ НЕЙНИ СНИМКИ ТУК

Родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега -Национална музикална академия „Панчо Владигеров“) в класа на професор Сима Иванова. 

След завършването си заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви.

След редица награди в престижни световни конкурси, тя е поканена да се завърне в България и да пее Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, но паралелно не спира да гастролира по света.

В периода 2001 – 2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент.

През 2015-а тя бе наградена с орден "Св. Св. Кирил и Методий". 

Късметлийка съм, защото цял живот съм правила това, което съм искала, което съм можела и по-голям късмет от това няма. Това бе казала пред БГНЕС през 2014 година голямата българска оперна певица Христина Ангелакова.

Христина Ангелакова бе една от най-добрите ни оперни певици, мецосопран, чийто разкошен глас е звучал най-големите световни сцени. Така в продължение на десетки години тя разнасяше славата на България по целия свят.

Христина Ангелакова споделяше, че за да прави човек това, което е необходима вярата. "Дори и човек да има възможности, ако не вярва във възможностите си, той не би ги реализирал, не би стигнал до крайната цел", каза оперната прима. През целия този път, тя признаваше, че е имало моменти когато оптимизма и вярата са били поставени на изпитание, но тук отбелязва и другия късмет, който е имала. "Може би е това, че съм имала силен характер и съм успявала да се преборя. Докога ще видим!", бе казала тя.

Христина Ангелакова ще се запомни с блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от "Италианката в Алжир" на Росини, Маделон от "Андре Шение", Графинята и Полина от "Дама Пика", Марфа от "Борис Годунов", Ахросимова от "Война и мир", Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от "Поругаването на Лукреция" от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като "Хан Крум" от Александър Йосифов, "Хан Аспарух" от Ал. Райчев, "Саламбо" на Веселин Стоянов.

Паралелно с дейността си в България, тя направи и авторитетна международна кариера, отвела я до сцените на миланската Ла Скала, Римската опера, "Дойчеопер" – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, Болшой театър – Москва, Руан, Атина... Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове. Христина Ангелакова в първите години на новия XXI век стана първата жена директор на Националната опера и балет. Тя има почетно звание "Комендаторе" на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия. Има и българско отличие - орден "Св. Св. Кирил и Методий". 

Поклон към паметта на Христина Ангелакова! Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования на близките на големия български глас!