Двамата изразиха мнение, че търговските и икономически отношения между двете страни трябва да се развиват

Да се преразгледа възможността за пряка доставка на природен газ от Русия през Черно море. За това настоя президентът Румен Радев в Москва, където се срещна с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев.  Българският президент и руският премиер се обединиха около идеята, че търговските и икономически отношения между двете страни трябва да се развиват. 

Румен Радев разговаря с Дмитрий Медведев

„Очевидно е, че нашите страни са свързани с приятелство и духовна близост. Надявам се интензивността на контактите ни да расте. Имам предвид, че в съвсем скоро време очаквам премиерът Бойко Борисов да посети Русия. Разчитаме, че в резултат на посещението Ви, ще успеем да придвижим отношенията на друго ниво”, заяви премиерът Медведев.

„Визитата ми вече дава резултат. В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяване на проекта АЕЦ „Белене”, което предполага и руско участие. Министърът на енергетиката също беше в Русия. Всичко това е похвално, но недостатъчно”, каза президeнтът Радев.

Президентът беше домакин на традиционната вечер ифтар

С уверения за взаимно приятелство и заявка за общи проекти започна първото президентско посещение на Румен Радев в Москва. Българският президент и руският премиер се обединиха около идеята, че търговските и икономически отношения между двете страни трябва да се развиват. А след споровете за произхода на славянската писменост от миналия май и за водещата роля на Русия в освобождението на България от 3 март тази година,  сега надделя добрият тон.

Освен амбициите за увеличаване на стокообмена между България и Русия и заздравяването на културните връзки, двамата обсъдиха и енергийните въпроси, включително възраждането на идеята за АЕЦ „Белене”.

Държавният глава призова и двете правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на руски газ през Черно море.

„Средата за сигурност вече стана толкова сложна, че не само България, но и ЕС осъзнава, че е най-добре да има директен излаз за доставка на газ в страна членка на ЕС”, подчерта президентът.

По темата за санкциите срещу Русия, президентът потвърди тезата си, че те не са повод за замразяване на отношенията. Радев даде пример с Франция и Германия, които в момента бележат сериозен стокообмен с Руската федерация.

„Например България да съгласува предварително с Русия продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други страни. Това за нас е неприемливо, много ясно го обясних на Медведев”, каза президентът Радев. Той получи уверението на Медведев, че от септември, след няколкогодишно прекъсване, отново ще заработи междуправителствената комисия на България и Русия, която може да взима решения по конкретни проекти. Руският премиер изрази надежда, че скоро ще бъде посетен и от Бойко Борисов.

Президентът Радев посети Болшой театър, където наблюдава операта „Зигфрид”, която е поставена от Софийската опера и балет. Утре е посещението му в Сочи, където ще се срещне с Владимир Путин.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.