Очаквам да направим стратегически преглед на нашите отношения, допълни българският държавен глава

„Целта на моята визита е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване”. Това заяви  президентът Румен Радев в Сочи.

Българският държавен глава е на двудневно посещение в Русия. За първи път той се срещна и разговаря с руския държавен глава Владимир Путин.

Президентът Румен Радев и Владимир Путин - на среща в Сочи

„Очаквам днес да направим стратегически преглед на нашите отношения, да констатираме не само традициите и потенциала, но и да обосновем необходимостта от реални действия. Имаме интереси в областта на търговия, икономика, енергетика, култура, образование”, заяви Радев.

От своя страна Путин заяви, че има много неща, които обединяват двете страни.

„Вие идвате в нашата страна и във връзка със 140-ата годишнина от освобождението на България в резултат на Руско-турската война и това е една от най-важните дати в нашата обща история. Но с това не се изчерпват нашите двустранни отношения. Има много неща, които ни обединяват”, заяви Путин. „Скоро ще отбележим Деня на славянската писменост, знам, че в Москва вия посетихте културни мероприятия. В България също предстоят съответстващи събития в сферата на културата. От скоро се провеждат в България дни на руската култура. Ще отбележа само, че през последната година ние видяхме ръст на взаимната търговия. Това ни радва. Но има много повече възможности. Това ще обсъдим днес”, заяви Путин.

Путин заяви още, че след няколко дни ще има удоволствието да приеме и премиера на България.

Путин: След няколко дни ще приемем премиера на България

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.