Двамата президенти са обсъдили икономически, енергийни въпроси и международната сигурност

Първа среща на президента Румен Радев с президента на Русия Владимир Путин. Двамата разговаряха за първи път в Сочи. От разговорите стана ясно, че съвсем скоро Путин ще посрещне и премиера Бойко Борисов.

В резиденцията на брега на Черно море Румен Радев и Владимир Путин разговаряха повече от 2 часа. Руският президент определи това посещение като добър сигнал за възстановяването на пълноценните отношения между двете страни. Освен икономически и енергийни въпроси, двамата са обсъдили и позиции по международната сигурност.

Радев към Путин: Целта на моята визита е да възстановим политическия диалог

Духовната и историческа близост, общите интереси и проекти между България и Русия - в този тон започна първата президентска среща на Румен Радев и Владимир Путин.

„Знам, че е трудно да  говорим за доверие след 3 спрени мащабни проекта, в условия на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга, в условията на санкции, на режими, на недалновидно политическо говорене в последните години. Тази първа огромна крачка е направена”, заяви Румен Радев.

„. В хода на разговорите запознах президента Радев с нашите приоритети в двустранните отношения, както и с позицията на Русия по международни проблеми. Считам, че това посещение на г-н Радев е добър сигнал за възстановяване на пълноценните отношения между Русия и България”, заяви Путин.

Макар и без конкретни примери - двамата президенти обявиха, че не са подминали темата за международната сигурност.

„Уверих президента Путин, че България има интерес да работи за диалог, защото никой не иска връщане на Студената война, особено Европа и Русия”, заяви Радев.

Двамата са направили и стратегически анализ на двустранните отношения.

„В резултат на моята визита имаме положителен импулс за българското правителство, което се зае по сериозно с българо-руските отношения, заговори се за възобновяване на проекти. Това е проява на реализъм и отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни”, заяви Радев.

Путин: След няколко дни ще приемем премиера на България

„През последната година ние видяхме ръст на взаимната търговия. Това ни радва. Но има много повече възможности. След няколко дни ще приемем министър-председателя на България и с него ще продължим да водим диалог”, заяви Путин.

Във връзка с посещението на премиера Бойко Борисов в Русия, президентът Радев заяви, че очаква в рамките на въпросната визита да се обсъдят конкретни теми.

И за финал на днешната среща българският държавен глава поднови поканата си към Владимир Путин да посети България до края на годината.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.