Подали са официално писмени заявления

Първи официални заявки за АЕЦ „Белене”. Китайска и френска компания са поискали писмено да строят атомната централа.

Държавата напомни, че ще участва само с парите, вложени до момента. А премиерът Бойко Борисов постави три условия за намесата на правителството и отговори на протестите „За” и „против" „Белене”.

„Не мога да разбера каква е тая истерия”, заяви Борисов.

Борисов: Ако не вземем мерки, АЕЦ "Белене" отива за скрап (ВИДЕО)

На истерията „За” и „Против” „Белене” премиерът отговори с обяснението: имаме реактори за милиарди, трябва да ги направим нещо.

„И ако не вземем някакви мерки по тази стока, а тази стока не е домати и краставици, а са ядрени реактори, от милиарди тя ще стане милиони и накрая ще отиде за скрап”, заяви Борисов.

Не можело да си го позволим. Но проектът можел да проработи. При три условия: токът от „Белене” да не се изкупува задължително. Да няма държавна гаранция. И България да участва само с толкова пари, колкото вече е дала - около 3 милиарда и 500 млн. лв. А интерес да дадат още вече имало отвън

„До този момент най-голямата китайска ядрена държавна компания е заявила своя интерес”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Писмен интерес имало и от френска компания.

Китайският инвеститор управлява около 20 централи в Азия, а френският претърпя имиджова криза и няколко пъти смени името си в последните години. Властта обаче още не можела да преговаря с когото и да е, защото депутатите не са размразили проекта.

„Първо да видим дали ще имаме зелена светлина”, заяви Петкова.

Засега правителството било само добър стопанин.

„Да се опита това, което има в двора, в „Белене”, да прецени какво да го прави. Ако ще ги пращаме в музей, трябва специален музей да ги закараме. Това ше е най-скъпият музей в света”, заяви Борисов.

"ЗА" И "ПРОТИВ" АЕЦ "БЕЛЕНЕ": "Демократична България" на протест срещу рестартирането на проекта

А за да продадем, освен всички условия, трябвало да говорим и с руснаците - за разрешение да продадем специалната им продукция.

„Аз не мога да разбера дали протестът е срещу мен, че ще се срещна с руската страна да разговарям, при положение, че президентът е там. Президентът е в Москва, протестът е срещу мен”, заяви Борисов.

Иначе: логика имало в срещите и на Радев с Медведев и Путин. Добре било за баланса на външната ни политика.

Дали АЕЦ „Белене” ще получи шанс да е полезна за държавата, ще реши Народното събрание.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.