Те се събраха пред сградата на здравното министерство

Символични еднопосочни билети за Европа раздаваха днес пред Здравното министерство. Според  500-те българи, страдащи от редки белодробни заболявания, това е тяхната единствена алтернатива за живот.  16 от тях спешно се нуждаят от трансплантация на бял дроб. Трима не са я дочакали.

Къде ще се трансплантират българите, които имат нужда от бял дроб?

До преди една година тези трансплантации са се извършвали в Университетската болница във Виена. По-думите на пациентите договорът с клиниката не е подновен. От здравното министерство обясниха, че преговарят с болници в Англия, Франция и Австрия, в които да се трансплантират пациенти с белодробни заболявания. Отговорът не задоволи чакащите, които потърсиха помощ от опозицията.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС: Вълна от съпричастност към 27-годишната Илияна от Варна

„В началото на 2017г. този договор изтече и от клиниката във Виена се получиха два отказа на хора, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб с мотива, че България не е страна по договора. Моят въпрос в момента е кой лъже? Клиниката във Виена ли лъже или българското здравно министерство лъже, че такъв реален договор има”, каза председателят на Асоциация „Пулмонална хипертония” Тодор Мангъров.

„Има ли договор? Вярно ли е, че се дължат пари на европейски клиники заради това се отказва лечение на българи? Колко пари се дължат.  осигурят средствата”, коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Пари на австрийска болница не дължим. Нямаме договор с друга болница. Това, което се борим неистово е максимално бързо да намерим партньор болница, в която тези хора могат да получат помощ. За съжаление имаме доста откази от Германия", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. 

 От Министерството увериха, че водят преговори с болници в Англия, Франция и Австрия, където да се трансплантират пациенти с белодробни проблеми.

Репортери: Габриела Андреева, Ева Костова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.