В интервю за БТА президентът изтъква, че е разговарял 40 минути на четири очи с Путин

Президентът Румен Радев с равносметка на визитата си в Москва и критики към българското европредседателство. В интервю за БТА държавният глава заявява, че след десет години без  диалог на най-високо равнище, срещата му с Владимир Путин е била важна крачка за възстановяване на доверието  между България и Русия. Радев категорично не е съгласен с оценката, че се е върнал с „празни ръце”.

Изтъква, че е разговарял 40 минути на четири очи с Путин. Имал е и тричасови разговори в присъствието на най-влиятелните руски министри.

Колкото до конкретните договори, президентът изтъква, че това е работа на правителството.

Според Румен Радев по време на европредседателството България е определила актуални приоритети и е показала, че може да администрира европейския дневен ред. По думите му обаче има разминаване между „фанфарния тон и реалните резултати, които преминаха изцяло в сферата на обещанията”.

„Страните от Западните Балкани не получиха ясна перспектива за присъединяване, но за сметка на това ние занимаваме хората с фотосесия от посрещания, изпращания, колко европейски лидери ще седнат на една маса, и много важно как точно ще се ръкуват, и което се превръща едва ли не в основен критерий за успеха на председателството. Мисля, че прекалената употреба на европейското председателство за политически пиар някак си погасява европейската симпатия на българите. Защото виждате, че хората говорят в крайна сметка повече за проблемите покрай трафика и за менюто на официалната вечеря. Ако трябва да обобщя това европейско председателство, смятам, че ако със същата страст, с която българското правителство се хвърли да работи за просперитета на народите от Западните Балкани, ако със същата страст правителството се хвърли да работи за собствения си народ, тогава ни очаква едно по-добро бъдеще”, заяви Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.