Президентът на ФРГ изрази надежда, че Киев няма да се притеснява от проекта "Северен поток-2"

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се опита да смекчи притесненията на Украйна относно тръбопровода "Северен поток-2", казвайки, че страната ще продължи да играе своята роля в газовия транзит до Европа. По време на срещата с неговия украински колега Петро Порошенко в Киев, Щайнмайер подчерта, че Германия е положила „усилия да гарантира бъдещия транзит на газ през Украйна“, съобщава БГНЕС.

Помпео: Русия агресивно се опитва да укрепи позициите си на Балканите

Според него това не е било обект на дискусии само между Германия и Украйна, но също и на ЕС.

„Надявам се (…) този голям страх, че Украйна повече няма да играе роля на транзитна страна, в бъдеще ще се окаже безпочвен“, заяви германският президент в изявление.

Русия: Готови сме да разгледаме газови проекти с България при гаранции от София и Брюксел

Германия и Русия изготвиха план, с който да се построи "Северен поток-2", който да свързва двете страни с тръба, минаваща по дъното на Балтийско море, подготовката на проекта трябва да завърши до 2019 г.

ПРОТЕСТ: Добруджанци срещу добива на газ

След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел президентът на Русия Владимир Путин заяви, че през Украйна ще минава газ до тогава до когато това е икономически оправдано. А Ангела Меркел каза, че „Германия вярва в ролята на Украйна като транзитна страна и се надявам тя да продължи и след построяването на "Северен поток-2". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.