Голяма част от тях са предизвикани от чужди граждани

Какви са причините за зачестилите инциденти с камиони на пътя?

Най-честата причина за неспазване на задължителната почивка е стоенето с часове по границите и след това догонването на сроковете за доставка. Наредбата за международния превоз трябва да претърпи  промени, смятат шофьори. Само така, според тях, биха могли да се избегнат предпоставките за катастрофи с тежкотоварни камиони.

Бременна красавица от Карнобат е убитата от тир жена (СНИМКИ)

Голяма част от тези катастрофи са предизвикани от чужди граждани.

„Повечето са турски шофьори, които не спазват правилата. Като влезнат в България си мислят, че са в Турция и не спазват правила и закони. Нито винетки купуват , нито спазват пътни знаци нито маркировки и затова”, разказа шофьорът Иван Атанасов.

Повдигнаха обвинение на шофьора на тир, помел кола на АМ „Тракия”

Най-честата причина за тежките инциденти е  заспиване на водача. Мартин Савов е шофьор на ТИР вече 15 години, казва, че най-големият проблем е преумората.

„Може би за това допринасят доставките по границите след това се гонят доставки на товари”, каза Мартин.

„Не е тайна че взимат и стимуланти да ги държат будни , но ето до какво води”, твърди Иван Атанасов.

Българин – главен герой в „екшън” на път в Истанбул (ВИДЕО)

„Повечето работодатели гледат да им се изпълни в най-кратки срокове доставката на товарите. Шофьорите са притискани и трябва да се измисли някаква промяна най-вече с опашката по границите”, обяснява Савов.

Статистиката на МВР показва че от началото на годината досега са станали 327 катастрофи с чужди камиони - с 26 повече от миналата година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.