Един от случаите засяга движението на пари от Русия през латвийска банка за подкрепа на преврат в Черна гора

Властите в Латвия проверяват дали са били използвани местни банки като канал за руски парични средства с цел намеса в политическите процеси в Европа, предаде във вторник Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Свидетел: Отказах руската заповед да убия черногорския премиер

Министърът на финансите на страната Дана Рейзниеце-Озола потвърди, че правителството е стартирало такова разследване след получаването на достоверна информация от "стратегически партньори". "Това е актуално ... за цяла Европа, особено ако се окаже истина, че парите са се използвали за манипулиране на резултатите от изборите в няколко европейски страни".

Черна гора обвини Русия в опит за преврат

Според източници на агенцията един от случаите, попаднали в полезрението на латвийските власти, засяга движението на средства от Русия през латвийска банка за подкрепа на преврат в Черна гора през 2016 година. "Парите, които са преминавали през Латвия, биха могли да се използват за финансиране на преврата в Черна гора", заявява един от източниците. От черногорското правителство не са коментирали тази информация, пише Ройтерс.

НАТО не планира да засилва присъствието си в балтийските страни

През ноември 2016 година специалният прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали на 16 октомври да извършат терористичен акт. Задържани бяха общо 20 души, повечето от които сключиха споразумения със следствието и получиха по 3-5 месеца затвор. В рамките на разследването Черна гора обвини двама руски граждани - Едуард Шишмаков (Широков) и Владимир Попов - във финансиране на опита за преврат, както и за планиране на убийството на черногорския лидер Мило Джуканович.

Москва отхвърли решително своята съпричастност към каквито и да са противоправни действия в Черна гора. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.