Коментират политологът Татяна Буруджиева и анализаторът Георги Харизанов

Знакова среща на българския премиер Бойко Борисов и министри от кабинета с руския президент Владимир Путин.

След срещата Москва обяви готовност да участва в проекта АЕЦ „Белене”. На масата на разговорите беше поставено и захранването на страната ни с още руски газ. Ще завие ли „Турски поток” към България, след като сами се отказахме преди време от тръбата?

Мащабните енергийни проекти и големите политически залози коментираха в предаването „Здравей, България” политологът Татяна Буруджиева и Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Москва отново влиза в АЕЦ "Белене", „Турски поток” може да завие към България (ВИДЕО+СНИМКИ)

 „Не бива да отиваме с една кошница, която е абсолютно нереалистична. Никой не може да очаква от такова посещение да се подпишат договори”, заяви Татяна Буруджиева. „Премиерът отиде с конкретни проекти. Не знам защо днес това трябва да го тълкуваме едва ли не като подпис върху договор. Не! Има много стъпки да се извървят”, коментира Буруджиева.

Борисов: Разчитам на срещата с президента Путин (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Срещата на политическите лидери е да се изрази политическа воля. Няма за какво да се извиняваме на Русия. Да, „Южен поток” беше спрян, но той беше спрян, защото нарушава либерализационния пакет, защото беше натоварен с тежки корупционни процедури тук”, заяви Георги Харизанов.

Западните Балкани, Сирия, борбата с тероризма и сигурността - акценти в срещата Борисов-Путин (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му оттук нататък техническа работа на компаниите е да договорят въпросните газови трасета.

„След вчерашното решение на Международния арбитраж по съдебния иск на украинската компания към „Газпром” ситуацията с транзита през Украйна се усложнява. Всеки, който подценява газовите доставки, е кръгъл глупак. Изключително важно е тези разговори да продължат, защото те касаят развитието на българската икономика”, заяви още Харизанов.

„Ние се отказахме от „Южен поток” и сме съдени от руската страна, но всеки си търси своя интерес. И България щеше да съди Русия, ако бяхме инвестирали толкова в един проект и след това той се разпадне”, коментира Буруджиева. „Трябва да уважим способността да преценяваш и да си виждаш и грешките. В политиката това не е толкова лесен ход. Не мисля, че му е било приятно на премиера да каже. Но факт е, че загубихме от нереализирането на този проект”, коментира политологът.

ОТНОШЕНИЯТА БЪЛГАРИЯ - РУСИЯ: Очакванията от срещите на първите мъже с Путин

„България е спазвала стриктно европейското законодателство и така проектът „Южен поток” не е реализиран”, коментира Георги Харизанов. „България не може да загуби от това, че е лоялен член на НАТО и ЕС. Продължавам да съм скептик, че ще се случи каквото и да е с „Белене””.  

Харизанов продължи: „Българският интерес е доставки на възможно най-евтини енергоносители за българската икономика, която има задача да расте и да става все по-голяма. Без да има достъп до евтина енергия и евтини ресурси, това е невъзможно”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.