Хората протестират срещу социалната политика за децата

Майките на деца с увреждания обявиха безсрочен протест. Този път те издигнаха палатков лагер зад парламента. Междувременно, социалният министър обеща на недоволните родители реални промени.  

Майките на деца с увреждания отново излязоха на жълтите павета, но с намерението да останат там по-дълго. Отидоха зад сградата на парламента, където бяха издигнали палатков лагер.

„Люби е едно прекрасно дете с аутизъм, но всичко може да научи, ако има нужната подкрепа. Има я, но само и единствено на мои мускули, не и от държавата”, коментира Кристина Николаева, майка на дете с аутизъм.

Пишат нов закон за хората с увреждания

„Искаме цялостна промяна в политика за хората с увреждания”, заяви Весела Одажиева, майка на дете с епилепсия.

600 лева от депутатската си заплата даде Корнелия Нинова даде на възрастна жена, която сама отглежда внуците.

„Знаех, че ще има такава реакция. Правите си ПР с нещастието на хората. Аз преди месец обещах, че всеки месец ще давам 600 лв. на някой болен човек”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Сега е много трудно. Дано да се оправят нещата”, каза Роза.

Протестиращите майки признават, че сами избрали при кого да отиде част от депутатската заплата.

„Всяка жена, на която се обадих вчера, за да кажа, че Нинова ще дари част от заплатата си, каза: „Не”. Нито една от нас не приема това дарение. Малко показно идва проява като тази”, на мнение е Ина Маринова, организатор на протеста.

А Баба Роза обаче реши да дари половината от сумата на онкоболен мъж.

„Разделих я с него, защото той има 4 дечица, а знам какво е да нямаш”, сподели баба Роза.

При протестиращите отиде и социалният министър. Пред майките той обеща а промени в нов,по който се работи в момента.

„Ще работим за личната помощ, и социалната оценка на индивид. потребности. И поне част от проблемите да решим с този закон. Аз не мога да ви обещая, че всичко с магическа пръчка ще се реши, с уважение съм към вашите искания”, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

А протестът имаше само начало, но не и край. Докато дадените обещания не бъдат изпълнени, палатковият лагер ще остане зад сградата на парламента. А с това съобщение майките на деца с увреждания призовават околните да се въздържат от вандалски прояви. А новият закон за хората с увреждания ще е готов до края на юли.

Още по тмеата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.