Идеята е родителите да не плащат такса за храна

Безплатна детска градина за децата в предучилищна възраст. Предложението е на омбудсмана Мая Манолова.

Сега родителите плащат такси и за последната група в детските градини  от 10 до 60 лева месечно.

Деца крадат храна от детски градини. От глад ли го правят?

Вивалди за по-добър сън, а след това следобедна закуска. За храната на децата и в предучилищните групи, в София родителите плащат по 60 лева месечно.

„Стига да бъде възможно да се заплаща от държавата, би било прекрасно, разбира се, но на този етап ми се струва, че е по-важно да заплащаме учебните пособия на децата”, заяви Иванка Харбалиева, директор на детска градина „Брезичка” в София.

След като училищното образование е безплатно, задължителният предучилищен преходът също трябва да е безплатен, настоява омбудсманът.

„Посещаването на предучилищните форми на детската градина е най-сигурното средство за неотпадане на децата в училище”, заяви Мая Манолова.

Но властите напомнят, че обучението е едно, а храненето - друго.

„Те плащат не за самата подготовка, а за храненето на детето - точно по същия начин, при който плащат за храненето на детето в училище. Така е съгласно Конституцията - там е записано, че отглеждането на децата, е грижа на техните родители. В този смисъл няма как да очакваме обществото да заплати вместо родителя храненето на неговото дете, освен ако не става дума за социални категории”, заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет по образованието в София.

Справката на омбудсмана показала, че в 25 общини в страната в задължителните предучилищни групи не се плащат никакви такси. Като в Смядово. Парите дошли от намаляването на заплатите на общинските съветници.

И все пак родителите на около 95% от децата в предучилищните групи плащат такси. В Бургас, освен твърда месечна такса, има отделна дневна такса за храната.

Според изчисленията на Мая Манолова, ако таксите в предучилищните групи се плащат от държавата, ще трябват около 30 милиона лева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.