Следващата седмица депутатите в парламента трябва да обсъдят този въпрос

БСП с предложение мораториумът за строителството на АЕЦ „Белене” да отпадне. А преди пускането в експлоатиция на газовия хъб „Балкан”, който ще се захранва с руски газ от газопровода „Турски поток”, кабинетът трябва да получи яснота, дали само ще събираме такси от транзит на газ или България ще може и да продава.

"Турски поток" може да завие към България

Дали мораториумът за строителството на АЕЦ „Белене” да отпадне, депутатите ще решават следващата седмица. Преди управляващите да са внесли официално предложение за отпадане на забраната, от БСП ги изпревариха.

„Проект за решение, с което отменяме решението, което беше взето през март 2012 г. за прекратяване на строителството на ядрената площадка на Белене”, заяви Таско Ерменков от БСП.

РЕСТАРТ НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ": Министър Петкова на отчет в НС

Според левицата, ако парламентът отмени предишната си забрана, това ще е ясен знак за рестарта на проекта за нова ядрена централа.

Междувременно министрите от кабинета внесоха по-голяма ясното за резултатите от правителствената визита в Москва.

„През България ще минава тръбата от „Турски поток” и ние всъщност ще имаме възможност да транспортираме природен газ. Други количества ще имат възможност да се търгуват”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Министрите от правителството, които бяха включени в делегацията, уточниха, че нямало как още от сега премиерът Борисов и президентът Владимир Путин да уточнят количествата, които ще текат по тръбата към България.

„Това ще бъде въпрос на детайли, на технически решения, които ще станат ясни в хода на разговорите”, обясни още Петкова.

„Предвид амбициите на руската страна кога ще започне снабдяването с газ по това трасе, мисля че ние имаме срок по-малък от година да приключи тази техническа работа”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той уточни, че въпросите с българската тръба - отклонение от „Турски поток”, трябва да бъдат съгласувани с Брюксел и да не противоречат на европейското законодателство.

„Ако не успеем да убедим нашите европейски партньори, че това, което предлагаме съответства на европейските правила, ще имаме проблем. За това няма да си позволим да водим тези дебати зад гърба на ЕК”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.