Той е лидер на испанските социалисти

Голяма промяна в Испания. След близо 7 години на власт, министър- председателят Мариано Рахой беше свален. Очаквано, вотът на недоверие срещу него успя. Новият премиер е лидерът на социалистите.

Санчес победи със 180 гласа "за", 169 "против" и 1 глас "въздържал се". Това се случи, след като предния петък най-голямата опозиционната партия "Подемос" внесе вот на недоверие към министър-председателят Мариано Рахой.

Рахой беше свален с гласовете на 180 депутати. С това той стана първият министър-председател на Испания, свален с вот на недоверие, откакто в Испания демокрацията беше възстановена през 1977 г.

СЛЕД ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ: Испанският премиер свален от поста

В миналото Мариано Рахой е оцелявал във вотове на недоверие, но днес чудото не се случи. Няколко партии се обединиха и свалиха министър-председателя.

„Беше чест да водя Испания. И се гордея, че я оставям в по-добро състояние, отколкото когато я поех”, коментира Мариано Рахой, бивш премиер на Испания.

Повод за свалянето на Рахой станаха поредните разкрития за корупционни схеми при финансирането на партията му. Рахой беше първият, който поздрави наследника си на поста.

В Испания наричат 46-годишния професор по икономика Педро Санчес "красавеца". И въпреки, че днес е победител, новият премиер е изправен пред трудна задача. Неговата социалистическа партия има едва 84 депутати в 350-местния парламент. И някои прогнози сочат нови избори.

СЛЕД КОРУПЦИОНЕН СКАНДАЛ: Вот на недоверие в Испания

„Наясно съм с предизвикателствата, които стоят пред мен на новия пост. Ще работя за реформирането и модернизирането на страната. Същевременно ще се погрижим за многото хора, които живеят трудно и страдат от социалното неравенство”, заяви Педро Санчес, премиер на Испания.

Въпреки неясните перспективи пред новия кабинет, пазарите приеха новината за промяната положително. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.