„Българският пантеон е пълен с герои, загинали в забрава”, заяви президентът Румен Радев

Честванията за Деня на Ботев вече започнаха. В 21,30 часа във Враца приключи митингът-заря в памет на загиналите за свободата на България.

Ботевите дни във Враца се чустват по цяла седмица. Хората идват, за да се поклонят пред подвига на Христо Ботев, четата му и героите, загинали за свободата на България. Групи от всички кроища на България дойдоха да поднесат цветя в знак на признателност. 

Кулминацията на тържествата ще бъде утре на връх Околчица, когато ще бъде и всенародното поклонение, когато цяла България ще замълчи за минута под сирените от Околчица.  

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЗАРЯТА ВЪВ ВРАЦА

„Честит празник скъпи съграждани, да живее България! Събрали сме се да почетем Ботев. Да преклоним глава. Правим го всяка година, но и с неизвестно неудобство. Това е историята на Ботев. Това е и честа участ в българската история. Не куршумът, а безразличието страхът, убиха поета. Те ни морят във всяка епоха, тези три порока. Затова българският пантеон е пълен с герои, загинали в забрава. И колкото по-безразлични сме, толкова по-безславно е. Не е време за радост, повод за смирение е и за размисъл. Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупецът вредом всеки почита? Още ли народът слуша наши и чужди? Още ли се скитаме немили-недраги? Отговорите ги знаем, но аз вярвам, че няма българска участ, а има българска воля. Да живее България!”, заяви българският президент Румен Радев по време на честванията във Враца по повод Деня на Ботев. 

С едноминутно мълчание и с тържествена заря-проверка гибелта на Ботев бе почетена и в родния град на революционера - Калофер. Строят от представителните чети на карловския гарнизон прие зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Зарята прикова към небето погледите на хилядите граждани и гости на Калофер.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.