Искат фонд за лечение на пострадалите деца и единна информационна система за нежеланите реакции

Десетки родители от няколко града излязоха на протест срещу задължителните ваксини.

Едно от основните им искания е поставянето им да бъде по избор.

Майка: Ваксините да станат препоръчителни

Всеки да има право да реши дали иска детето му да бъде ваксинирано, да има фонд за лечение на пострадали деца от ваксина и единна информационна система за  имунизациите и техните ползи и вреди. С тези искания Теодора и още десетки майки и бащи се събраха пред Народното събрание.

„И двете ми деца имат постваксинални реакции. Да не са толкова тежки колкото на Младенчо от Варна, но като за всяка майка няма как да не са болка”, заявява Теодора Тодорова – Илиева.

„Задължението на държавата е адекватно лечение на децата, пострадали от ваксини, незабавно лечение, създаване на фонд, изследвания”, заявява Златина Хаджипанайотова.

Таня е майка на две деца, големият й син е напълно ваксиринан, докато на малкия й са сложени само най-необходимите поради заболяване. И тя подкрепя исканията на протест.

„Има една група деца, които са тежко пострадали, тези деца са буквално забравени от държавата”, заявява Таня Каракашева.

Въпреки това много родители не приемат с разбиране искането на протестиращите за свободен избор

„Аз съм „За” ваксините, защото се вижда във времето колко много болести са спрели да съществуват поради тези ваксини”, заявява Лилит.

„Непоставянето на ваксина крие рискове от менингити, често тежки усложнения в резултат на инфекциозните заболявания. Родителите, отказвайки поставянето на ваксина, застрашават здравето не само на своето дете, но и на всички останали деца”, смята д-р Илияна Тодорова- педиатър.

Родителите, които се събраха на протест, поискаха нова работеща система, в която да се подават сигнали за нежелани реакции от ваксини.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.