Те подготвят сайт, който ще събира сигнали

Пациенти обявиха война на липсата на лекарства. Правозащитни организации създават сайт, в който да събират сигнали за недостиг на жизненоважни медикаменти. От години тежкоболни се оплакват, че от аптечната мрежа изчезват инсулин, онколекарства, препарати за трансплантирани.

Ананиев: Недостигът на инсулин ще се реши с новия Закон за лекарствените продукти

Според пациенти и фармацевти основна причина за проблема остава паралелният износ на медикаменти. Тоест, след като се внесат у нас, някой по веригата изнася лекарствата отново за по-висока печалба в други страни. И докато обещаните през миналата година законови мерки станат факт, пациентите взеха нещата в свои ръце.

Животоспасяващи лекарства отново изчезват от аптеките

Димитър Стоянов от 20 години има тежко заболяване на хипофизата. Наскоро се наложило да спре основното си лечението за два месеца, защото лекарствата изчезнали от аптеките. В последната година пациенти с диагнозата на Димитър били без лечение и по шест месеца.

Новият сайт ще събира именно такива сигнали. Всеки нуждаещ се ще може да подава информация, а правозащитните организации ще я обработват и пращат на здравните власти.

Електронна система ще следи пътя на лекарства от границата до аптеката

Според експертите Агенцията по лекарствата не само ще приема, но и ще реагира на сигналите, но чак след като заработи собствената й информационна система. Тя е част от новите мерки в закона, които засега се забавят.

Държавата със строги мерки срещу нелегалния износ на лекарства

Промените в закона предвиждат сериозни ограничения за паралелния износ. Въпреки че той се сочи като основен виновник за честата липса на медикаменти, пациентите откриват и други причини.

От Здравното министерство отказаха коментар. Сайтът вероятно ще заработи до есента.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.