Възможен ли е компромис за миграционната реформа между страните-членки?

Огромен ръст на мигрантите, опитващи се да достигнат Европейския съюз по алтернативен балкански маршрут. Това отчита най-новият доклад на Международната организация по миграция.

Тази година от Гърция мигрантите тръгват към Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и влизат в Евросъюза през Хърватия.

Два пъти повече нелегални мигранти в сравнение с миналата година отчитат трите западнобалкански държави - 6 700 души.

Бавария готви план за ускоряване на депортациите на мигранти

Най-тежка е ситуацията в Босна и Херцеговина – там в момента се намират 4 хиляди желаещи да получат статут в съюза.

Повечето твърдят, че идват от Сирия, но има и мигранти от Ирак, Афганистан, Турция и Алжир.

А в Люксембург вътрешните министри на Европейския съюз се опитват да намерят изход от задънената улица, наречена "миграционна реформа". На Европейския съвет беше представено българското предложение за реформа на Дъблинския регламент. 

Най-малко 35 мигранти се удавиха край Тунис

Велика Кладуша е малко градче на босненско-хръвтската граница – последната спирка на мигрантите преди Европейския съюз. Местните чуват слухове, че други десетки хиляди като тях тепърва ще пристигнат.

И докато местните се опитват да се справят с прилива на чужденци, в Люксембург България се опитва да намери решение на блокираната от две години реформа на Дъблинския регламент -   механизмът за получаване на бежански статут в Европейския съюз.

„Сега е моментът да успеем и да затворим регламента Дъблин и системата за убежище“, коментира Валентин Радев, министър на вътрешните работи.

Два са спорните моменти в българското предложение – първият е свързан с отговорността, която всяка държава носи, след като мигрант подаде молба за статут. София предлага 8 години, страните от Средиземноморието искат 2-годишен срок. Вторият тънък въпрос е преразпределянето. В нашето предложение няма задължителни квоти, но те трябва да бъдат заменени с финансова и експертна помощ. Големите противници на квотите са държавите от Вишеградската четворка. Заради разнопосочните мнения предолежаната от България реформа беше определена като обречена на неуспех. 

Холандското, словашкото, малтийското и естонското председателство също се опитаха да договорят миграционна реформа. Ако и България не успее, топката остава в ръцете на председателя на Европейския съвет Доналд Туск при срещата на върха в Брюксел в края на юни.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.